Ивайло Георгиев е психолог. Практиката му се осъществява в Ловеч, но

...
Ивайло Георгиев е психолог. Практиката му се осъществява в Ловеч, но
Коментари Харесай

Колко скъпо излизат безплатните забавачки?

Ивайло Георгиев е психолог. Практиката му се осъществява в Ловеч, само че прави и онлайн съвещания. Приема деца, юноши и възрастни. Опираме се точно на опита му с деца, с цел да разберем какво се случва с най-малките, до момента в който целият свят се стреми да измести колкото се може повече действия онлайн. 

Понякога с лекост се доверяваме на цифровите " забавачки " , които напълно завладяват вниманието на детето, а ние през това време можем да работим или да почистим на мира дома. Изглежда елементарно и безобидно – отрочето е предостатъчно, а ние получаваме лъжливото чувство, че сме се справили добре. 

Когато детският мозък е бомбардиран от звуковите и зрителни резултати на електронните устройства, той преработва постъпилите тласъци, работейки на цялостни обороти. В резултат на това, психологът ни предизвестява, че когато детето се намира в час пред скучната бяла дъска, слушайки монотонния училищен глас, ще изпитва съществено усложнение да задържи вниманието си, тъй като средата не предлага високия интензитет на работа, с които мозъкът му към този момент е привикнал.

Дете, израснало пред тв приемника получава едностранна тирада и неговата роля в диалога е пасивна. В резултат – то натрупа речников ресурс, който не знае по какъв начин съответно да употребява.

При машиналното ревизиране на клипчета в ТикТок, подрастващите задържат вниманието си едвам по няколко секунди, преди да преминат към идващия клип. По този метод се засягат освен когнитивните качества (памет, обработка, внимание и т.н.), само че и се обуславя неналичието на самообладание в детето.

Все по-често се следи тъжната картинка по какъв начин по площадките група деца са вперили взор в телефоните си, предпочитайки да си пишат и сърфират, в сравнение с да беседват и играят. Устройствата лишават опцията им да развият информационните и обществените си умения.

Чувството за компетентност, което дава виртуалният свят, издига детското възприятие за великолепие дотам, че основава компликации при взаимоотношение в действителния живот.

Децата от " безплатната забавачка "  по-трудно се вписват, затворени са и не знаят по какъв начин съответно да изразят страстите си.

Прекомерната приложимост на електронни устройства въздейства върху централната нервна система и е сериозна причина за развиването на зрителни проблеми, липса на самообладание, ниски равнища на прочувствена просветеност, хиперактивност, недостиг на вниманието и така нататък

Общувайте с децата си, говорете им, разказвайте им приказки – това е първият съвет на психолога. Насърчавайте тяхната креативност, включвайте се в игрите им, окуражавайте ги да построяват сюжети за игра, да влизат в функции на вълшебници, рицари, принцеси и така нататък Децата имат потребност да тичат, карат колело, да взаимодействат с други деца и възрастни, да прекарват време измежду природата, акцентира Ивайло Георгиев.

Редно е родителите да подтикват децата за най-различни интензивности – да рисуват, оцветяват, работят с пластелин, конструктори, пъзели... Нека да създават неща с ръцете си, а чак по-късно да играят на телефона.

Гледането на телевизия за деца под 2 годишна възраст е безусловно противопоказно. Предупреждение, което всички сътрудници на Ивайло Георгиев безспирно насочат към нас, само че гледката на мобилен телефон, закрепен на бебешка количка се счита за нещо задоволително.

Нека това не е новото ни обикновено! Бъдещото потомство разчита на нас. А ние прехвърляме тази отговорност към YouTube и HBO...

 
Противоречиво детско филмче скандализира Дания
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР